lördag 25 december 2010

Gunnar goes Sri Lanka del 4...

Dag 3, 18 december

Efter övernattning hos Johns föräldrar bokar vi in os på hotell Pegasus, där bröllopsfesten ska hållas och där vi ska fira nyår. Från början var tanken att vi skulle bott några nätter i Kelaniya men det är bara att erkänna att med sådan värme klarar inte vi att sova utan artificiell kyla. Taxifärden till hotellet blir lugn, mindre trafik, om möjligt ändå sämre vägar och en ny taxi som chauffören uppenbarligen är rädd om. Detta blir en kort resa genom Sri Lanka från vanlig bebyggelse till hyddor och plåtskjul och till slut ett lyxhotell från stoltare tider med vakter och grindar. Det blir helt plötsligt lite mera förståeligt att BNP per kapita är 650 kronor. Kan undra om det är 1 300 gånger dyrare att leva i Qatar? Johns pappa har förhandlat fram ett bra pris åt oss, som om vi vore lokalbefolkning. Detta känns lite kluvet mot bakgrund av ovan gjorda räkneexempel. Bra att turismen ger inkomster men är det en långsiktig lösning för att skapa drägliga levnadsförhållanden för folkflertalet. Maten på hotell Pegasus får vi dock betala till fullt pris, lite tröst åt tigerhjärtat (klart tvetydig symbol här på ön kanske) i alla fall.

Vi stannar på Pegasus till den 22 december, vi solar och badar och äter både gott och mycket. Maten är inte turistanpassad utan det är ris till alla mål, frukost, lunch och middag. Detta ska inte uppfattas som något klagomål, variationen är stor och riset kan kombineras med kyckling, fisk, kött och en mängd olika kryddiga hopkok av frukt och grönsaker. Maten är i allmänhet starkt, ibland glödhet men genomgående mycket god, vi njuter och har det hur bra som helst. Det är inte så hård beläggning på hotellet, däremot gott om personal som genomgående är mycket vänlig. Vincent väcker naturligtvis stor uppmärksamhet och titt och tätt kommer det fram leende kvinnor som vill ta kort på honom. För egen del har inga sådana förfrågningar uppkommit.

Den 19 december åkte vi till Kelaniya dels för att handla en del åt John och Matilda men också för att äta tillsammans med Johns föräldrar. Maten inhandlades i en liten ”hål-i-väggen-restaurang, stekt ris kyckling och friterade räkor – kryddiga! Åter genom mörkret till hotellet på kvällen för att sova i sköna sängar i ett svalt rum. Runt vårt hotell växer olika slags palmer, lotus- och mangoträd. Gott om kråkfåglar men också svalor, starar och någon slags vit häger. Vi såg också en gigantisk rovfågel med vitt huvud och rödvita vingar. 21 och 22 ägnar vi mesta tiden till att ta hand om Vincent medan John o Tilda bröllopsfixar och förhandlar om hur saker och ting ska ordnas på bröllopsdagen.
Gunnar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar